Każdy miłośnik kawy na pewno choć przez chwilę zastanawiał się nad zakupem profesjonalnego ekspresu do kawy. Ekspres do kawy to wydatek od kilkuset do nawet kilkunastu tysięcy złotych, warto więc taki zakup dobrze przemyśleć. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę by kupić dobry ekspres i nie przepłacić.
Jednym z najważniejszych parametrów ekspresów do kawy jest ciśnienie. Optymalna ilość barów to 9-10, jeśli jest ich mniej to ekspres nie będzie robić dobrej kawy, np. espresso, a większa ilość jest zbędna.
Do zaparzenia doskonałej kawy niezbędna jest odpowiednia temperatura wody. Tanie ekspresy mają przeważnie problem z utrzymaniem właściwej temperatury. Lepiej wygląda to w przypadku droższych ekspresów, które mają między innymi metalową obudowę, która lepiej trzyma ciepło.
Ważnym elementem ekspresu jest zbiornik na wodę. Praktyka pokazuje, że im większy pojemnik tym lepiej. Ekspres nie musi być lekki, więc duży zbiornik w niczym nie przeszkadza, a starcza na zrobienie więcej kaw. Większy zbiornik pozwala też rzadziej uzupełniać wodę, bo musimy się liczyć z tym, że woda nie służy tylko do zrobienia samej kawy, ale też do przepłukania poszczególnych elementów ekspresu czy do spieniania mleka.
Profesjonalne ekspresy do kawy mają też liczne udogodnienia – podgrzewanie filiżanek, system oszczędzania energii, automatyczne dozowanie ilości kawy i wody, możliwość zaprogramowania ekspresu do przygotowywania ulubionej kawy, regulowana wysokość adaptera do kawy, automatyczny program odkamieniania, oczyszczania i wiele innych.
Cena ekspresów do kawy idzie także z ich wyglądem. Dlatego jeśli zależy nam na eleganckim urządzeniu, które posłuży przez wiele lat to nie warto celować w najtańsze urządzenia. Droższe ekspresy mają często elegancki wyświetlacz LCD z panelem dotykowym, na przykład ekspresy do kawy saeco, który pozwala łatwo go obsługiwać.