Kuchnia jest miejscem w domu, gdzie spędza się naprawdę mnóstwo czasu, przez co podłoga jest w dużym stopniu eksploatowana. Jest to także miejsce, w którym jest ona szczególnie narażona na wiele szkodliwych czynników, wpływających na jej strukturę oraz wygląd. Z tego względu bardzo ważne jest, aby podczas wyboru paneli podłogowych do kuchni, nie kierować się tylko efektem wizualnym oraz ceną, ale przede wszystkim jakością. Panele podłogowe do kuchni na pierwszym miejscu powinny cechować się wysoką klasą używalności. Im jest ona wyższa , tym lepszy jest dany produkt. Instalując panele podłogowe w kuchni należy również zwrócić uwagę na to, aby charakteryzowały się właściwą klasą ścieralności, po to by mogły posłużyć przez długie lata. Warto także aby były wykonane z twardych rodzajów drewna, takich jak dąb lub jesion. Jednym z przykładów są panele podłogowe dąb husky, które cechują się odpowiednią grubością oraz właściwymi parametrami wymienionymi wcześniej. Oprócz tego jednak, panele podłogowe do kuchni muszą być odporne na wilgoć oraz wysokie temperatury. Muszą więc to być specjalne panele podłogowe wodoodporne. Warto pamiętać, że zwykłe panele laminowane, nie są odporne na wilgoć. Dlatego też muszą to być panele specjalnego rodzaju. Obecnie są one na rynku coraz powszechniejsze, a ich producenci dbają o ich wytrzymałość i jak najlepszą odporność na wodę. Alternatywą dla nich mogą być panele winylowe, które są niewrażliwe na wilgoć i bez problemu mogą być stosowane w miejscach na nią narażonym, takich jak kuchnia.