Ekologiczna żywność stała się niezwykle popularna w ostatnim czasie. W związku z tym warto orientować się, co w rzeczywistości oznacza ten zwrot, a także jakie produkty oznaczone w ten sposób warto kupować, zwłaszcza że są one zwykle znacznie droższe niż standardowe. Na pierwszym miejscu takiej listy znajdują się owoce i warzywa. Przykładowe jabłka zawierają wtedy znacznie więcej witaminy C, antocyjanów czy fenoli. Warto też zainwestować w ekologiczne soki oraz przetwory. Mają wtedy nie tylko lepszy smak, ale również więcej wartości odżywczych. Częściej też zawierają mniej azotanów i innych związków chemicznych, które pochodzą z nawozów sztucznych. Mają również zmniejszoną ilość cukru w porównaniu do produkowanych masowo produktów.
Kolejną grupą produktów ekologicznych, po które warto sięgnąć są artykuły mleczne (np. sery czy jogurty). Niektóre badania wskazują, że sposób hodowli krów mlecznych w gospodarstwach ekologicznych pozytywnie wpływa na wytwarzane mleko, dzięki czemu posiada ono więcej kwasów tłuszczowych omega-3. Nie warto zapominać o jajach, które stanowią istotną część zbilansowanej diety. W tym przypadku należy poszukiwać opakowań oznaczonych cyfrą 0. „Zerówki” zawierają między innymi: więcej o około 2/3 witamy A, sześć razy więcej witaminy E, a także aż siedem razy więcej beta karotenu. Żywność ekologiczna musi spełnić wymagające normy narzucone przez Unię Europejską, dlatego jest gwarancją jakości oraz dobrego smaku. Szeroki wybór żywności ekologicznej będzie można znaleźć między innymi pod adresem https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-413.