Mimo tego, że miód składa się przede wszystkim z cukrów, jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawiera potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy i pantotenowy oraz wiele witamin. Działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jednak który z miodów jest najlepszy?
Trudno przecenić prozdrowotne właściwości miodu. Jednak jak się okazuje oprócz uniwersalnych właściwości, miody wytwarzane z różnych roślin mają różne działanie. Wszystkie wzmacniają organizm, chronią układ oddechowy, wspierają pracę serca. Mają dobry wpływ na żołądek, jelita i wątrobę oraz cały układ trawienny. Działają także uspokajająco. Jednym z najzdrowszych miodów jest ten pozyskiwany z kwiatów gryki. Odtruwa organizm, pomaga w leczeniu niedokrwistości i niedoboru żelaza. Miód lipowy natomiast dobry jest na przeziębienie i grypę. Wielokwiatowy odpowiedni jest w leczeniu alergii i nieżycie górnych dróg oddechowych a akacjowy najlepszy jest dla dzieci szczególnie tych z zaburzeniami trawienia. Przy nadciśnieniu tętniczym i oczyszczaniu organizmu najlepszy będzie miód z facelii. Trudno wskazać który miód jest najlepszy, jednak ze względu na właściwości, powinien znaleźć się codziennej diecie.