Grillowanie to jeden z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu przez naszych rodaków. W okresie wiosenno-letnim z co drugiego przydomowego ogrodu unosi się smakowity zapach kiełbasek, szaszłyków czy piersi z kurczaka. Od kilku lat w kategorii grillów wyjątkowo dużą popularnością cieszą się zwłaszcza nowoczesne modele gazowe. Wynika to przede wszystkim z łatwości ich obsługi oraz braku toksycznego dymu.
Grillowaniem na gazie powinny koniecznie zainteresować się osoby, którym zależy na optymalnym komforcie przygotowywania potraw w warunkach plenerowych. Jest to bowiem urządzenie niemal natychmiast gotowe do pracy – wystarczy ustawić pożądaną temperaturę i przekręcić wybrane pokrętło. Większość egzemplarzy dostępnych na rynku posiada specjalny system pozwalający na ręczne zapalenie ognia w razie awarii automatycznej zapalarki. Niewątpliwą zaletą gazowej konstrukcji jest również niewydzielanie dymu zawierającego mnóstwo szkodliwych substancji, co przekłada się na ochronę środowiska naturalnego oraz zdrowia biesiadujących osób. Oto pozostałe istotne zalety:
– zaskakująco krótki proces pieczenia produktów spożywczych i dań,
– łatwe czyszczenie obudowy,
– dosyć niskie koszty eksploatacji,
– możliwość precyzyjnego regulowania temperatury.