Na rynku bardzo licznie działają zakłady produkcji i przetwórstwa żywności, które do swojej pracy potrzebują odpowiedniego sprzętu. To dzięki maszynom możliwe jest realizowane masowej produkcji w sposób efektywny i jednocześnie przy zachowaniu wysokiej jakości wyrobów. Współczesne zakłady są w dużym stopniu zautomatyzowane dzięki technologiom automatyki przemysłowej. Rozbudowane systemy połączone w wydajne linie produkcyjne składające się ze specjalnych maszyn, są w stanie funkcjonować naprawdę dobrze i to bez pomocy ludzkich rąk. Niejednokrotnie wykonują zadania, które trudno byłoby zrealizować w inny sposób. Z uwagi na to urządzenia są niezwykle istotne w procesie wytwarzania żywności. Jaki dokładnie sprzęt okazuje się niezbędny?
Tak naprawdę nie da się wymienić wszystkich maszyn potrzebnych do produkcji żywności, ponieważ istnieje ich bardzo dużo. Co więcej, występują w wielu rodzajach przystosowanych do wytwarzania konkretnych artykułów. Z całą pewnością można jednak wskazać kilka urządzeń, które w wielu zakładach okazują się wręcz nieocenione. Należą do nich przede wszystkim suszarnie warzyw i owoców, które dzielą się m.in. na suszarki rozpyłowe czy taśmowe, a także mieszalniki, odsiewacze, dozowniki, granulatory, a nawet rozdrabniacze pozwalające odpowiednio przygotować składniki do dalszych etapów produkcji. Wszystkie z tych maszyn muszą cechować się niezawodnością, ponieważ tylko wtedy produkcja będzie mogła odbywać się bez przerw.