Pakowarki próżniowe służą do przedłużania trwałości produktów spożywczych poprzez usuwanie powietrza z opakowań. Zapobiega to utlenianiu, które może spowodować, że żywność z czasem nabierze innego wyglądu, smaku i zapachu. Pakowanie próżniowe pomaga dłużej zachować świeżość żywności poprzez zapobieganie przenikaniu tlenu, dzięki czemu żywność taka jak mięso, ryby i warzywa zachowuje swoją trwałość.
Pakowarki próżniowe to świetny sposób na przedłużenie życia produktów spożywczych. Wiele produktów żywnościowych zachowuje trwałość po zapakowaniu próżniowym, a istnieje wiele powodów, dla których tak się dzieje. Pakowarki próżniowe pozwalają na utrzymanie żywności w przedłużonym terminie przydatności do spożycia. Pakowanie próżniowe uniemożliwia dostęp tlenu i bakterii do żywności, a tym samym zatrzymuje proces gnicia. W efekcie pakowanie próżniowe produktów zarówno przedłuża ich trwałość, jak i minimalizuje ilość odpadów. Proces ten może być również stosowany do przedłużania życia kwiatów, ziaren kawy i tytoniu. Dzięki pakowaczom próżniowym można zachować świeżość żywności na dłużej. Zastosowanie pakowarki próżniowej pomaga przedłużyć okres przydatności żywności do spożycia poprzez usunięcie tlenu, który jest niezbędny do rozwoju szkodliwych bakterii.