Profesjonalne restauracje wymagają zastosowania sprzętu kuchennego innego niż ten, który sprawdza się w domu. W końcu garnki gastronomiczne muszą być wytrzymałe i ergonomiczne, zapewniając wygodną pracę. Domowe akcesoria nie są tak wytrzymałe i w profesjonalnej kuchni po pewnym czasie będą nadawały się tylko do wymiany.
W profesjonalnej kuchni sprawdzą się solidne garnki wykonane ze stali nierdzewnej, które szybko się nagrzewają i mogą być wykorzystywane do każdego typu kuchenki. Ciekawym rozwiązaniem są garnki z kranem, dostępne za pośrednictwem witryny https://termosy.com.pl/Garnki-z-kranem-c19, które sprawdzą się przy przygotowywaniu kompotów, warzeniu piwa czy nawet gotowania ziemniaków. Wykorzystywane garnki powinny mieć specjalne wyjmowane sita, które pozwalają na szybkie wyciągnięcie warzyw z gotującej się wody. W profesjonalnej kuchni sprawdzają się garnki o dużej pojemności – 10 do nawet 70 litrów, ponieważ dania przygotowuje się w większej ilości.
Łyżki, chochle czy cedzaki muszą być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, którą można myć w zmywarkach. W przypadku patelni, muszą one posiadać teflonową powłokę, do której stosuje się wyłącznie drewniane sztućce i przybory. Sprzęt kuchenny należy wymieniać w przypadku, kiedy okazuje oznaki zużycia – w końcu profesjonalne kuchnie gotują dla innych ludzi, a jakość serwowanych dań musi być wysoka. Dotyczy to szczególnie najlepszych restauracji, które dbają o najwyższą jakość usług.