Kuchnia hotelowa powinna być przygotowana na różne potrzeby gości. Im większy hotel, tym szersze zapotrzebowanie na różny sprzęt kuchenny i bogate menu. Trzeba pamiętać zarówno o najmniejszych obieraczkach, jak i dużych urządzeniach chłodniczych. Co powinno znaleźć się w każdej kuchni hotelowej?
W celu pomieszczenia całego wyposażenia trzeba naprawdę sporo miejsca. Kuchnia nie może obyć się bez wielkich stołów i blatów, na których przygotowuje się poszczególne składniki. Gotowanie wymaga stosowania palników oraz płyt indukcyjnych. Wiele potraw przygotowuje się również w piekarnikach i piecach konwekcyjno-parowych. Składniki trzeba ponadto przechowywać w dużych lodówkach. Podstawowymi narzędziami kucharza są ostre noże, najlepiej ze stali nierdzewnej.
Wyposażenie kuchni hotelowej wygląda całkiem inaczej niż parę lat temu. Bardzo przydatne bywają miesiarki spiralne, które można znaleźć na stronie https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-spiralne-dzieza-stala-45-80/. Dzięki można szybko zagnieść i wyrobić ciasto, co daje kucharzom więcej czasu na inne czynności. Połączyć składniki można dzięki mikserom i malakserom. Utrzymać temperaturę składników pomagają nowoczesne stoły chłodnicze. Ciepłotę potraw można dzięki bemarom, które najlepiej umieścić w pobliżu szwedzkiego stołu.