Oliwa z oliwek to jeden z najłatwiej dostępnych tłuszczów o szlachetnym aromacie i wyrazistym smaku. Jest szczególnie popularna w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie bywa wręcz podstawą wielu dań, ale i w innych zakątkach Europy cieszy się powodzeniem. Ceniona jest nie tylko za swój smak i zapach, ale także za właściwości odżywcze – zawiera cenne witaminy i przeciwutleniacze, a do tego kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jak więc stosować ją na co dzień w kuchni i do czego można ją dodawać?
W diecie śródziemnomorskiej oliwa jest ważnym składnikiem – nadaje potrawom charakterystycznego posmaku, a także tłustości. W Hiszpanii popularnym daniem śniadaniowym jest tortilla de patatas – omlet z ziemniaków gotowanych (a ściślej mówiąc konfitowanych) właśnie w oliwie z oliwek. Takie danie jest sycące i pożywne, a do tego pyszne i dość lekkie pomimo sporego dodatku tłuszczu. Natomiast włoska oliwa z oliwek świetnie sprawdzi się do przygotowania najprostszego makaronu – spaghetti aglio e olio, a więc spaghetti z oliwą i czosnkiem. Wystarczy czosnek przesmażyć na oliwie z dodatkiem wody po gotowaniu makaronu, której zadaniem jest obniżenie temperatury tłuszczu, by kawałki czosnku nie spaliły się, ale jedynie delikatnie zeszkliły. W takim sosie podgrzewamy ugotowany makaron spaghetti i podajemy z natką pietruszki, pieprzem lub odrobiną tartego twardego sera. Grecy z kolei oliwę z oliwek chętnie dodają do horiatiki, czyli sałatki z pomidorów, ogórków, sera feta i innych warzyw, która jest sztandarową grecką przystawką czy przekąską. Warto więc eksperymentować i próbować oliwy w różnych zestawieniach, by znaleźć swój ulubiony sposób na jej jedzenie.