Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny uprawianej w Meksyku i Gwatemali. Słyną one z bogatych właściwości odżywczych. Są źródłem kwasów omega-3, żelaza, wapnia, białka, potasu oraz innych substancji. O ich właściwościach wiedzieli już Aztekowie, dla których były jednym z najważniejszych roślin uprawnych.
Badania dowodzą, że nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają trzy razy więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Poprzez to przyczyniają się do usprawnienia pracy mózgu, zwiększenia poziomu koncentracji i poprawy pamięci. Polecane są dla osób wykonujących pracę umysłową, dla uczniów i studentów oraz dla osób z zaburzeniami pamięci – zapobiegają rozwojowi demencji.
Nasiona szałwii hiszpańskiej przyczyniają się do zdrowego stanu naszego organizmu. Zawartość kwasów omega-3 i błonnika w nasionach przyczynia się do eliminacji „złego” cholesterolu LDL i podwyższenia „dobrego” cholesterolu HDL. Dzięki temu zapobiegają rozwojowi chorób układu serca oraz miażdżycy. Natomiast wysoka zawartość potasu w nasionach pomaga w regulacji ciśnienia tętniczego krwi.
Nasiona te zawierają również błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego, w tym prace jelit. Pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi. W połączeniu z wodą pęcznieją i poprzez to dają długie uczucie sytości. Można je dodać do wielu posiłków – popularne są jako dodatek do jogurtu naturalnego, do wody kokosowej oraz do ciastek owsianych. Nasiona chia i inne ziarna można znaleźć w sklepie online https://olejarnia-gaja.pl/.