Najlepsze rodzaje opału

W okresie zimowym wielu ludzi staje przed wyborem odpowiedniego paliwa do pieca czy kominka. Większości zależy na takim surowcu, który z jednej strony będzie ekonomiczny, z drugiej zaś wystarczająco kaloryczny i gwarantujący bezpieczne oraz długie ogrzewanie mieszkania. Oferta rynkowa tego typu produktów jest bardzo szeroka – od tradycyjnego węgla i drewna, przez słomy i biomasy, aż po ekogroszki. Na co się więc zdecydować?

Tradycja czy nowoczesność?

Każde paliwo w postaci stałej charakteryzuje się inną wartością opałową, która ma istotny wpływ np. na parametry techniczne pieca czy kotła. Całkowity koszt pozyskania energii jest zatem uzależniony zarówno od ceny samego surowca, jak i od jego wartości energetycznej. Najpopularniejszym materiałem jest oczywiście węgiel, który jest w miarę tani i łatwo dostępny. Każdego roku w Polsce wykorzystuje się 14-18 mln ton tego paliwa.

Kolejnym surowcem palnym jest drewno – nieco trudniejsze do pozyskania, ale jednocześnie bardziej ekologiczne. Warto pamiętać o tym, aby spalać przede wszystkim drewno drzew liściastych, ponieważ posiada niewielka zawartość związków żywicznych i słabo się dymi. Ważna jest również jego wilgotność – nie powinna ona przekraczać 25%.

Do mniej powszechnych, ale równie skutecznych paliw możemy zaliczyć:

– biomasę – różne substancje, które zbiera się z gleby, np. drewniane odpadki, resztki po żniwach, nawóz czy chwasty; jest ekologiczna i efektywna energetycznie

– słomę – ma mniejszą wartość grzewczą niż węgiel, ale jest znacznie tańsza; najczęściej występuje w postaci sprasowanych bloków o wymiarach 0,4 x 0,4 x 0,8 m, które ważą maksymalnie 12 kg

– ekogroszek – produkowany jest z węgla kamiennego, występuje w postaci okruchów o wielkości od 5 do 25 mm, a do jego stosowania niezbędny jest piec zwany kotłem resortowym z podajnikiem; jest bardziej wydajny od zwykłego węgla i ekologiczny; na szczególną uwagę zasługuje ekogroszek w Kielcach, warto również bliżej poznać ekogroszek Częstochowa.

Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa + czternaście =