ABC urządzania małej kuchni

Współcześnie wielu ludzi posiada w swoim mieszkaniu stosunkowo niewielką kuchnię. Spory problem może przysporzyć jej zaaranżowanie w taki sposób, aby była wystarczająco funkcjonalna, a z drugiej strony prezentowała się atrakcyjnie pod względem wystroju oraz ogólnej stylistyki. Jednym z polecanych rozwiązań jest w tym przypadku zastąpienie tradycyjnych krzeseł barowymi hokerami osadzonymi na jednej lub kilku nogach. Na https://euforma.pl/kategoria-produktu/pomieszczenia/kuchnia/hokery/ dostępne są różne ciekawe modele.

Ograniczmy liczbę elementów wyposażenia do niezbędnego minimum

Podstawową zasadą dotyczącą urządzania małej kuchni jest dobór takiej kolorystyki, która optycznie powiększy całą przestrzeń. Ściany warto pomalować jasną farbą w odcieniu białym, beżowym, błękitnym, żółtym lub seledynowym. Można przy tym pozwolić sobie na wyeksponowanie jednej z nich za pomocą bardziej wyrazistej barwy – np. czerwieni. Doda to bowiem pomieszczeniu niesamowitej głębi. Po drugie niezwykle istotne jest wydzielenie kilku odrębnych stref (na gotowanie, zmywanie i gromadzenie naczyń oraz produktów), a także postawienie na kompaktowe meble z detalami konstrukcyjnymi wykonanymi ze szkła.

Szafki powinny być pozbawione nadmiernie dużych uchwytów i zaprojektowane raczej w klasycznym stylu. Jeśli chodzi o urządzenia AGD, to najlepiej sprawdzą się modele wielofunkcyjne. Doskonałym przykładem jest choćby piekarnik pełniący jednocześnie funkcję mikrofalówki czy rozbudowany robot kuchenny pozwalający na wykonanie wszystkich najważniejszych czynności podczas przygotowywania dań. Oprócz tego rozsądnym pomysłem jest rezygnacja z nadmiaru dodatków – tak naprawdę wystarczy kilka doniczek z żywymi kwiatami i ciekawy plakat na ścianie.

Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 3 =