Stworzenie własnego wybitnego przepisu na chleb bądź ciasto jest pierwszym krokiem, aby osiągnąć sukces w gastronomi. Ważnym aspektem jest również odpowiednie wyposażenie naszej piekarni lub cukierni. Umożliwi nam, wtedy skrócenie czasu przygotowania naszych wypieków, ustabilizować proces produkcji oraz kontrolę kosztów. Jakie urządzenia nam się przydadzą?
Urządzenia czy wyposażenie naszej piekarni można podzielić na kilka kategorii. Oto najważniejsze z nich oraz ich przykłady: urządzenia grzewcze (piec piekarniczy), meble gastronomiczne (stół roboczy), maszyny chłodnicze, takie jak np. szafa chłodnicza Stalgast oraz akcesoria pomocnicze (pakowarka). Kiedy wybieramy nasze przyszłe akcesoria, warto się kierować projektami technologicznym. Są to dokumenty, które przed rozpoczęciem adaptacji lokalu gastronomicznego musimy ukazać sanepidowi. Oczywiście taki projekt możemy sporządzić sami, ale lepszym rozwiązaniem może być zlecenie jego wykonania technologowi. Dodatkowo do projektu możemy dołączyć listę proponowanych sprzętów. Dzięki temu będziemy mieli informacje, jakiej wielkości urządzenia zmieszczą się w naszej piekarni. Warto podkreślić, iż ważnym aspektem jest spełnienie norm BHP w gastronomii. Wszelaki sprzęt w naszej piekarni powinien być łatwy do utrzymania w czystości. Należałoby zainwestować w meble wykonane ze stali nierdzewnej. Charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia mechaniczne, prostą w czyszczeniu oraz trwałością. Jeżeli posiadamy niski budżet, albo małą przestrzeń w naszej placówce. Rozsądnym rozwiązaniem będzie, wtedy zakup sprzętów, które łączą w sobie kilka funkcji. Wskutek zniwelujemy potrzebę kupowania kilku różnych urządzeń czy mebli.