Syrop klonowy – Lepszy niż cukier?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Syrop klonowy to naturalny środek słodzący produkowany przez zagęszczanie soku klonowego. Syrop klonowy klasyfikuje się według jego koloru i przezroczystości. Sok zbiera się z klonu cukrowego (Acer saccharum), często wiosną, kiedy pogoda się ociepla. Jeśli nigdy nie próbowałeś syropu klonowego, to koniecznie musisz to zrobić! Ma charakterystyczny smak, który trudno opisać, ale na pewno nie przypomina cukru. Jest bardziej subtelny i złożony, z nutami karmelu i wanilii.

Jak się go wytwarza?

Sok jest zbierany z drzew klonowych za pomocą kranu, który jest wbijany w pień drzewa. Zwykle odbywa się to późną zimą lub wczesną wiosną. Następnie sok jest gotowany, aby stworzyć syrop klonowy. Proces zagęszczania soku odbywa się w parowniku opalanym drewnem, znanym również jako „cukrownia”, lub w nowoczesnym systemie parowania z odwróconą osmozą; w obu przypadkach polega on na gotowaniu soku do około 67% zawartości wody. Proces zagęszczania wymaga ciągłego monitorowania, aby zapobiec przegrzaniu, które może spowodować karmelizację i nadać syropowi nieprzyjemny smak.

Dlaczego warto?

Warto używać syropu klonowego zamiast cukru i sztucznych słodzików, ponieważ jest naturalnie słodki, ma intensywniejszy smak niż cukier i zawiera minerały takie jak cynk, żelazo i wapń. Syrop klonowy jest również o wiele lepszy dla Twoich zębów, ponieważ zawiera naturalne właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc w zapobieganiu próchnicy. Jeśli raz spróbujesz syropu klonowego, to nie będziesz chciał nigdy wracać do cukru!

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jaką hulajnogę wybrać dla dziecka?
Jaką hulajnogę wybrać dla dziecka?
Aktywność fizyczna jest bardzo ważna w życiu każdego człowieka. Dlatego dobrze zaczynać już od najmłodszych lat. Zaszczepiając w naszych maluchach […]
Co jest niezbędne w pączkarni?
Co jest niezbędne w pączkarni?
Każdy z nas lubi wypieki, do których nie należy przecież tylko typowy chleb, ale również różnego rodzaju słodkości. Jednymi z […]
Jak przygotować deski do położenia na tarasie?
Jak przygotować deski do położenia na tarasie?
Drewniane elementy tarasu muszą mieć określoną wilgotność, aby uniknąć ich odkształcania się podczas użytkowania. Efekt taki można uzyskać w suszarni. […]
Ostatnie wpisy
Polecamy